Dry needling


Dry needling is een evidence based nieuwe behandelmethode. Bij dry needling worden bepaalde spieren, die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een fijn naaldje aangeprikt in de zogenaamde triggerpoints, met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling is het enkel de bedoeling de triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen.

 

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt. Die triggerpoints kunnen naast pijn en uitstraling ook stijfheid en bewegingsbeperking geven.

Triggerpoints kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan. Een langdurig dezelfde houding, overbelasting van bepaalde spieren door bijvoorbeeld sport of langdurig gebruik van de computer zijn maar enkele voorbeelden van veel voorkomende oorzaken van triggerpoints. Verder kan ook stress een belangrijke onderhoudende factor zijn van triggerpoints.

 

Hoe verloopt een behandeling?

We brengen eerst via een vraaggesprek en een gericht onderzoek uw klachten in kaart. Bij een vermoeden van betrokkenheid van bepaalde spieren zal specifiek worden gezocht naar triggerpoints.

De behandeling van die triggerpoints is gericht op het langdurig uitschakelen van die spanningspunten. Vaak zijn meerdere sessies nodig en per sessie worden soms meerdere spieren aangeprikt.

 

Hoe voelt het?

Het aanprikken van de spier voelt u bijna niet. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (twitch response). Dat geeft kortdurend een soort “krampgevoel”. Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak al onmiddellijk gemakkelijker bewegen. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt, maar meestal is dit van korte duur.